Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή με πατάτες

Εκτύπωση συνταγής

Η Ελληνική παράδοση για την ημέρα των Χριστουγέννων προστάζει χοιρινό με σέλινο. Όμως εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει στην ζωή μας η γεμιστή γαλοπούλα. Η συνταγή αυτή αποτελεί μια γευστική πρόταση για το γιορτινό σας τραπέζι. '
  • Recipe

Συστατικά (Για 1 Μερίδα)

  • 5 kg γαλοπούλα
  • 1 ντοματάκια κονσέρβα
  • 1/2 κ.σ ντοματοπολτός
  • 12 μέτριες πατάτες
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ βούτυρο
  • 1 κούπα ρύζι καρολίνα
  • 1 τριμμένο κρεμμύδι ξερό
  • 1 κούπα βρασμένα και κομμένα κάστανα
  • 40 gr κουκουνάρι
  • 1/2 κούπα σταφίδες μαύρες
  • 1 μεγάλη ξεφλ και τριμμένη ντομάτα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Ρυθμίσεις

  • Χρόνος:
    80 λεπτά
  • Επιλέξτε Μερίδες:

Οδηγίες Εκτέλεσης (Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστή με πατάτες)

ΒΗΜΑ 1º

Πλένουμε και κόβουμε σε κομματάκια τα εντόσθια της γαλοπούλας.

ΒΗΜΑ 2º

Σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα συκωτάκια και μετά το ρύζι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

ΒΗΜΑ 3º

Προσθέτουμε την ντομάτα, τα κάστανα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες,6 κουταλιές βούτυρο, λίγο αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το νερό και τα ανακατεύουμε για λίγη ώρα ακόμα.

ΒΗΜΑ 4º

Πλένουμε καλά την γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίξει.

ΒΗΜΑ 5º

Στη συνέχεια την γεμίζουμε με την γέμιση που ετοιμάσαμε προηγουμένως και την ράβουμε.Την τοποθετούμε στο ταψί.

ΒΗΜΑ 6º

Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια (4-6). Τα τοποθετούμε γύρο από την γαλοπούλα.

ΒΗΜΑ 7º

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, τα ντοματακια, τον τοματοπολτό, το λάδι, το βούτυρο και προσθέτουμε νερό να σκεπάζει τις πατάτες.

ΒΗΜΑ 8º

Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο (με την γυαλιστερή επιφάνια προς τα πάνω) και το βάζουμε στον φούρνο στην πιο χαμηλή θέση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς, πάνω-κατω για τόση ώρα όσα είναι τα κιλά της γαλοπούλας μας. Ελέγχουμε στην πορεία μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό. 1 ώρα πριν ψηθεί αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και την αφήνουμε να ροδίσει.


Δείτε Επίσης

Κοτόπουλο ριγανάτο
Κοτόπουλο λεμονάτο
Κοτόπουλο με Σπανάκι...

Τα δικά σας σχόλια (σχολιάστε & βαθμολογήστε την συνταγή μας)

comments powered by Disqus

Υποστηρίξτε την προσπάθεια μας με ένα like στο facebook


15

Δημοφιλής Συνταγές

Η συνταγή της εβδομάδας

Weekly Special

Γιορτινή σαλάτα «Βενεγκρέτ»

Πανέμορφη και θρεπτική σαλάτα με παντζάρι ιδανική για γιορτινό... περισσότερα


Προηγούμενες